Iedere kind wil naarmate het ouder wordt meer groeien, uitdaging en kansen. Dus je vraagt voor je verjaardag iets nieuws en wat krijg je? Een mooie doos vol kleurrijke Lego-blokjes. Na het openen van de doos, begint de uitdaging. Ga ik direct gewoon maar iets bouwen of ga ik op zoek naar dat Lego-instructieboekje? Want hoe bouw je een mooi huis, een gave auto, een stoere toren of een hele treinbaan?
……blokje voor blokje. Dat weet ieder kind

Het is goed om te zien dat steeds meer bedrijven dit ook zo ervaren.
Blokje voor blokje…. gewoon beginnen!

Ik spreek tegenwoordig met hele managementteams die graag willen ‘spelen met Lego’. Tijdens de zoektocht naar nieuwe manieren om te groeien als bedrijf ga je op zoek naar welke bouwstenen zijn interessant en hoe passen deze op de Lego-bouwplaat. Nieuwe ideeën ontstaan niet zomaar, dat is zoeken tussen de ‘boxen & blokken’ en het maken van niet voor de hand liggende combinaties van producten, diensten en mensen. Want uiteindelijk zijn het de mensen die moeten gaan bouwen. Misschien moet je zelfs van Lego-bouwplaat wisselen. Spannend, maar soms wel nodig.

Om die ideeën te vertalen naar tastbare concepten is het heel zinvol om ze te visualiseren als Lego-blokjes. Rode, blauwe, groene, witte, oranje rechte Lego-blokken. Sommige bestaan uit 2 dopjes aan de bovenkant andere Lego-blokjes hebben wel 6 of zelfs 8 dopjes. Die dopjes die zijn belangrijk, dat zijn dé onderdelen van het concept om te gaan bouwen. Alleen doordat die dopjes erop zitten en de onderkant nog enigszins ‘hol’ is gaat het passen. En passen doen ze, op vele verschillende manieren. Dat maakt bouwen, innoveren en veranderen zo uitdagend.

Of je nu één nieuwe idee vertaalt in Lego-blokjes of je komt tot veel meer ideeën om te gaan groeien als bedrijf, zolang je maar de juiste bouwplaat als ondergrond neemt (lees; fundament met visie) en je start met bouwen! Alleen dan ontstaat er vanzelf dat bouwwerk waar iedereen van zegt, ”mag ik meespelen?”. Dat laatste plaatje van het lego-instructieboekje is soms lastig te vinden of voorstellen. Maar als je jezelf en je bedrijf de kans geeft om te gaan spelen en écht te starten met bouwen, komt dat plaatje vanzelf. En anders met wat hulp, want samen bouwen is toch het leukst.