Iedere ondernemer heeft een “zakmes” nodig!

Ondernemen is net een survivaltocht door de jungle. Een jungle waar je steeds weer opnieuw vindingrijk moet zijn. Door de modder moet ploegen, lianen moet lossnijden, die je vasthouden op een plek waar je niet meer wilt zijn.
Om vervolgens je weg door de bush te vinden en te overleven. Maar ook het openen van nieuwe mogelijkheden om uiteindelijk op een plek te komen in die “bush”, waar je wel wilt zijn, daar komt dat zakmes van pas. Die plek met die prachtige waterval, die mooie bloemen, spannende nieuwe geluiden. Die open plek, die je de ruimte biedt om gewoon lekker te ondernemen. Zodra je dat “plaatje” ziet en je voldoende ‘bewapend’ op weg gaat, kom je daar uit.

Wel handig als je dan een ‘zakmes’ op zak hebt, die weet wanneer je wat moet uitklappen, wanneer je het beste maar kan inklappen en waarom je sommige tools tegelijkertijd moeten uitklappen. Die niet bang is om af en toe eens eerder uit te klappen dan jij verwacht, waardoor je verrast wordt, op scherp komt te staan en tot nieuwe inzichten komt. Niet ieder zakmes heeft dezelfde tools, maar uiteindelijk gaat het om een paar belangrijke acties:

Cut it: Het mes zorgt voor het weghalen van onnodige ballast, die soms zo onwijs in de weg kan zitten en het zicht op het plaatje belemmerd. Hierdoor kan je niet optimaal survivallen en dat is noodzaak als ondernemer.

Fix-it: Die schroevendraaier staat symbool voor die snelle actie, die tot de oplossing leidt. Door samen net even vanuit een andere hoek de “schroef” te benaderen is iets zo opgelost. De ondernemer kan verder en creëert de ruimte om bv. te gaan innoveren.

Flip-it: Soms moet je die ‘kroonkurk’ met wat kracht ergens af ‘flippen’ om zo de nieuwe mogelijkheden te zien en te bereiken. ‘Vocht’ onderweg is van levensbelang!

Drink it: Die kurkentrekker is er maar voor één ding….Vieren!
Vieren dat je beweegt, de jungle overleeft, je weg vindt en uiteindelijk op die mooie open plek uit bent gekomen!

Spreekt dit tot de verbeelding?
Deel dan ‘jouw jungle’ eens met mij…
…wie weet vinden we samen die open plek!

Kortom…..Cut-it, Fix-it, Flip-it, Drink-it……..& Do-it!