De mens leeft al zo lang als we weten in bepaalde structuren en binnen bepaalde al dan niet vastgelegde grenzen. Je hoorde bij die of bij die stam. Je woont in dat gebied of in dat andere land. Je vader was jager, dus jij wordt ook jager. Aannames en structuren die de keuzes van nu bepalen.

Maar is het dan zo slecht om “inside the box” te denken? Nee hoor. In principe is het prima als mensen inside die box hun ding doen en bewegen, zodat ze alle hoeken van de box zien. Wat wel fijn zou zijn is om bij de opening van de box alleen maar af en toe naar buiten kijken. Zodra de noodzaak er is om “outside the box” te bewegen, weet je dat. Dat noem je intuïtie. Het gaat niet alleen om excellent presteren en veel knappe koppen bij elkaar in zo’n box zetten en dan de kansen zien en grijpen. Het gaat om dat basale oergevoel dat ervoor zorgt dat je de wijze beslissingen neemt. Besluiten die leiden tot vernieuwing, beweging en verandering. Terug naar die roots, die aan de ene kant zorgen dat je in structuren en boxen denkt, maar aan de andere kant ook juist zorg voor die intuïtie die nodig is om “inside of outside the box” te komen tot verandering.

OK… de “Intuïtie-knop” staat aan…….en dan?

Op zoek naar die lege box? Een lege box is een kans, een kans om deze te vullen en om nieuwe ruimtes in te richten die je richting geven. Maar misschien is dat een stap te ver voor je. Of ga je juist op zoek naar een andere box, waar dingen gebeuren die je niet kent? Iedereen volgt zijn intuïtie en weet je wat er dan gebeurt…….

Tussen die boxen ontstaat iets. Noem het….synergie……onverwachte connecties, bijzondere combinaties, rare verbindingen, voor de hand liggende of juist niet voor de hand liggende relaties.

En dan zijn we waar we wezen moeten. Je hoeft niet persé ver “outside the box” te denken om te komen tot vernieuwing, beweging of verbazing. Je moet zorgen dat je de “wijsheid” vindt om je intuitie aan te spreken (desnoods zoek je die ‘wijsheid’ samen), zodat je tussen de boxen kijkt. Daar liggen de kansen en de mogelijkheden om te groeien en te innoveren.

Dus geen stress als je het gevoel hebt vast te zitten in je box. Dat is logisch en verklaarbaar. Het enige wat je hoeft te doen is naar de rand van je box te gaan en even door de opening te kijken van je box…….daar gebeurt het! Je hoeft echt niet helemaal naar binnen bij de andere box. En weet ook dat al die bozen weer in één grote box zitten, dus dat is toch mooi!

It’s not inside or outside the box……It’s between the boxes where it happens!